KonsertArra-
ngørene

SmåKonsertArrangørene

Kom på konsert i kjelleren til Leffi på Varatun gård

Kom på konsert i kjelleren til Leffi på Varatun gård

Det Pene Bæn

i kjellaren t Leffi.

22. feb. 2020 spillte Det Pene Bæn

Konsert dato var: 22.02.2020
Konsertsted var: Varatun Gård Se kart.

Pris var: Kr. 220,-

Stavanger 1979. Fem ungdommer – Jarle, Øyvind, Steinar, Andreas, Jan Dag, starter et band og øver i en garasje på Mariero. Bandet kaller seg “Per Potet og Kavringane pluss Kari med folkestaur og Alfred, samt Det Pene Bæn”. Bandnavn med komma, ikke mange av dem! Første spillejobb – Kvaleberg Fritidsklubb; ingen stor suksess! Bandnavnet er elefanten i rommet. Oppvask i garasjen resulterer i det kortere “Det Pene Bæn”, et kort og enkelt punk-navn som folk den dag i dag har problemer med å uttale riktig. “Er det et pent ben?” “Å, er det et band – bæn!? Ååå…” Med nytt bandnavn blir det seier i ‘Hillevågsmesterskapet i rock’ i 1980. Guttene er nå 15-16 år. Spillejobber i fritids- og andre klubber i distriktet. Repertoaret er rockeklassikere, Jumping Jack Flash, Back in the USSR; og denslags. Mer øving i garasjen, høyt. Naboen klager – ‘kan dere ta pause så vi kan høre hva de sier i Dagsrevyen?’ Nye sanger lages og øves inn – egne låter om livets erfaringer. Mye kulere enn de gamle Stones- og Beatles-greiene. Det blir ‘verdensherredømme’ i Køhlerkjelleren i Hillevåg utenfor Stavanger.
Steinar og Andreas slutter i 1981. Vil spille prog, ikke punk. Det er booket tid i Staccato studio for plateinnspilling én uke etter! Hva nå? Thomas og Kjell blir med. Ikke noe problem, det blir en heftig singelplate – “Voksent liv” / “I Took His Temp.” Den spilles på NRK lokalen og i ‘Ungdommens radioavis’. “Et friskt pust av energisk alternativ rock på Stavangerdialekt.” Det Pene Bæn blir fast innslag i Stavanger Rockeklubb, Rosenkildehuset. Ny singel i 1982 – “Ha det, din tog” / “Fjøringane”. “Fjøringane” og “Eg hatar nynorsk” (uutgitt inntil 2017) blir favoritt på konserter og fører til høy danse-energi og allsang.
Det Pene Bæn settes på pause, militær-tjeneste og studier, andre band startes og avsluttes; ‘Corney Promotion’, ‘Skatears’… Men pausen vil rett og slett ikke funke mer enn 5 år! Forhandlinger og fredssamtaler. Samling i bomberommet på Høgskolen i Stavanger slår fast: oppløsningen av Det Pene Bæn avsluttes 1988. I gang igjen med øving. Nye låter. Energien den samme som før. Samtidig: S-laget lanserer blå-hvitvare-produktserie; “tannkrem”, “såpe”, “makrell i tomat”, Det Pene Bæn bidrar med “rock”. Singelen inneholder “Hunger” / “Kjærlighetens vidunderlige gru”. Blir en lokal hit, og spilles på lokalradio RFM. Det Pene Bæn er nå nærmest et slags rocke-kollektiv, medlemmer kommer og går, noen er med en liten stund, slutter, er med igjen… Stavanger Aftenblad er på banen: “Det Pene Bæn har ikke skiftet bassist sist uke!”
Endelig i 1991 er det praktisk talt ikke mulig å få tak i vinyl-plater lenger. CD’en har tatt over. Det Pene Bæn gir ut vinyl-plate. Tittel “DET PENE BÆN!” 3 bassister og 3 keyboardister bidrar. Er nå et ‘studentband’ med trofast publikum. Spiller ofte på Folken i Stavanger, men også mye rundt i distriktet. Fra Bergen til Kristiansand. Bommer på datoen for spillejobb i Lysebotn. Kommer én uke for tidlig med innleid band-buss, stort PA-anlegg og lydtekniker. Men bare å dra hjem igjen! Det er sånt som skjer i denne bransjen… I 1993 kommer det en CD – “Virre virre Vitt Bom Bom”. Utypisk Det Pene Bæn med CD, men typisk med utskiftninger i besetningen. Jarle er fortsatt med. Øyvind er ute. Men Torstein er for første gang med på trommer. Rune Larsen (nei, ikke han… eller…) synger. “Krabba rondt på golvet med deg” blir spilt på NRK norsktoppen. Men nok blir nok i 1995. Voksne nå! Jobbe. Familie.
Plutselig har det gått 21 år! (2016); Jarle rydder i garasjen sin på Brusand. En plastpose med – hva er det? Kassetter? DAT-kassetter? Husker du dem? Nei! Kan de spilles? Må ha DAT-spiller da? Hvem har det? Steinar (se avsnitt 1) har en gammel i sin garasje, men den må fikses i så fall. DAT-spilleren fikses, kassettene kan spilles. Det Pene Bæn! Demoer og rare greier. Jarle og Øyvind og Steinar lytter og ler, og sier “den skulle ikke vært spilt sånn, skulle vært spilt inn på ny! Ha-ha!”
Endelig i 2017 er det praktisk talt ingen som kjøper fysiske CD’er lenger. Spotify har tatt over – og vinyl. Hvem så det komme? Det Pene Bæn gir ut CD-plate. Etter 21 år. Samleplate “Det Pene Bæn 1980 – 2017”. 9 låter innspilt på ny med Jarle, Øyvind, Steinar og tromme-Torstein, eller “Kyllien”, da. Nyinnspilling av “Hunger” spilles på radio, Jærradioen og av og til på NRK…
Musikk er jo best “live”. Det Pene Bæn må ut og spille for folket. Jarle, Øyvind, Steinar og Torstein. Må ha med èn til musiker, det er for mange instrumenter for fire. Thomas (se avsnitt 2) blir med. Ikke noe problem. Opptreden på Rockfest 2017 på De Rød Sjøhus (sammen med Quierboys), Megleren i Sandnes, Cementen i Stavanger, Grand Hotell i Egersund og Helgåleiren på Ogna. Det ble laget videoer til “Hunger”, “Elektriske damer”, “Voksent Liv” og “Bompengemonster”. (Alle ligger på YouTube.) Aftenbladet skriv: “Du kan ikke holde gode menn nede!” Ny cd i 2018: “Hilsen fra Brusand”. Det er der de øver. Brusand er kanskje ikke verdens navle, men på de annen side: Hvorfor ikke, Egentlig?


Medvirkende musikkere: